Mathius Murmu

De bijlesleraar van Santoshi Tudu was Mathius Murmu, zelf ook lid van de Santal stam. Hij had zijn havoexamen gehaald en zocht hartstochtelijk naar werk om de kost te verdienen voor z’n familie. Zijn vader is gehandicapt en daardoor niet in staat om zelf zijn gezin te onderhouden.
Mathius Murmu ontmoette fr. Henry die hem aanraadde bij een van de trainingscentra te komen werken en daarnaast een hogere opleiding te volgen. Na een paar jaar als bijlesleraar in een trainingscentrum te hebbengewerkt, slaagde Mathius Murmu voor zijn onderwijzersexamen. Daarna kreeg hij een aanstelling op een school en een
goed salaris.
Het is fantastisch dat een werkloze Santaljongen op die manier zijn plaats in de samenleving heeft gevonden!
In de trainingscentra in de 50 dorpen in het district Burdwan zijn totaal ongeveer 70 bijlesleraren zoals Mathius Murmu. De bijlesleraren helpen ook de dorpelingen bij het aanvragen van overheidssubsidies wanneer men onder de armoedegrens van minder dan € 1,= per dag zit. De dorpelingen ontvangen dan bonnen waarmee ze levensmiddelen voor de helft van de prijs kunnen kopen. Voor ouderen is er een soort AOW. Wanneer de kostwinner door een ongeval om het leven is gekomen, kan men een weduwenpensioen aanvragen. En zo zijn er meer mogelijkheden als je de weg maar weet. Voor de ongeletterde Santals zijn de trainingscentra echt een uitkomst!